Kapcsolat

A Szindbád sztori

Krúdy Gyula, a magyar modern prózaírás kiemelkedő alakja. Bár életének csupán utolsó három évét töltötte Óbudán, a hozzá kapcsolódó kultusz a mai napig meghatározza a városrész arculatát. Krúdyról nemcsak fröccsöt, hanem egész negyedet neveztek el a 3. kerületben, regényeinek címe éttermek névadója volt, kedvenc főhőse bronzba öntve hirdeti az örökkévalóságot.

Krúdy Gyula Óbudán    Krúdy Gyula

A különcként emlegetett Krúdy, aki nagy kanállal falta az életet, novelláiban a századeleji Budapest hangulatát sajátos romantikával ragadta meg. Legjelentősebb novellaköteteiben Szindbád életéhez kapcsolódó történeteket írt le, melyek ironikus kritikát mondanak a múltba temetkező, fejlődésképtelen nemesi világról. A főhős lelki őrlődésein keresztül a szerelem misztériumát fejtegeti, miközben sokak szerint a főhősben Krúdy éppen magát festi le.

Krúdy Gyula - Szindbád három könyve     Krúdy Gyula asztalán     Krúdy Gyula - Szindbád ifjusága

A Szindbád novellákat az 1971-ben bemutatott, Huszárik által rendezett Szindbád film is feldolgozza. A film számos hazai és nemzetközi díjat elnyert, többek közt Atlantában és Milánóban is. Emellett 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Szindbád: Latinovits Zoltán      Szindbád: Latinovits Zoltán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával az óbudai Fő téren, éppen a közösségi iroda és rendezvénytér bejárata előtt, a 2013-ban felavatott Szanyi Péter szobron a filmben Szindbádot játszó Latinovits Zoltán látható, a Szindbádra oly jellemző borozgatás közben. A szobrot Krúdy Gyula születésének 135. és halálának 80. évfordulójára készítette a művész.

Szindbád szobor Óbudán    Szindbád szobor Óbudán

Az Esernyős szolgáltató komplexum részeként működő Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytér, mely egyébként az egykori Postakocsi étterem helyén nyílt meg 2016 szeptemberében, elnevezésével szintén Krúdy népszerű főhőse előtt tiszteleg. Szindbád története így soha véget nem ér.