A Szindbád sztori

Az Ezeregyéjszaka meséiből ismert Tengerjáró Szindbád új életre kelt Krúdy Gyula novelláiban, és halhatatlan alakjává vált a magyar irodalomnak. A sajátos hangulatú történetek központi szereplőjeként ​Szindbád a folytonosan úton lévő szerelmes, feltétlen rajongója a női nemnek, lányszöktető, a halálból is visszatérő és átváltozni tudó gavallér. Ha kell, fésű egy kacér asszony hajában, vagy ájtatos olvasó az ábrándos apáca kezében, garabonciás, vagy züllő dzsentri, magyar Casanova, vagy a költészet maga, amelynek varázsában felfénylenek a megkopott utcák és elkopott szívek. Szindbád történetei ironikus kritikát is mondanak a múltba temetkező, fejlődésképtelen nemesi világról, miközben a főhős lelki őrlődésein keresztül a szerelem misztériumát fejtegeti, s a két szál összetalálkozásában sokak magát az írót, Krúdyt vélték-vélik felfedezni.

Krúdy Gyula Óbudán    Krúdy Gyula

A magyar modern prózaírás kiemelkedő alakja életének utolsó három évét töltötte Óbudán, s a hozzá kapcsolódó kultusz a mai napig meghatározza a városrész arculatát, kulturális hagyományait. Krúdyról nemcsak fröccsöt, hanem egész negyedet neveztek el a III. kerületben, regényeinek címe éttermek névadója volt, kedvenc főhőse bronzba öntve hirdeti az örökkévalóságot.

Krúdy Gyula - Szindbád három könyve     Krúdy Gyula asztalán     Krúdy Gyula - Szindbád ifjusága

Szindbád alakját a magyar filmművészetben Latinovits Zoltán tette halhatatlanná, Huszárik Zoltán rendezésében. A film számos hazai és nemzetközi díjat elnyert, többek közt Atlantában és Milánóban is. Emellett 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Szindbád: Latinovits Zoltán      Szindbád: Latinovits Zoltán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával az óbudai Fő téren, éppen a közösségi iroda és rendezvénytér bejárata előtt, a 2013-ban felavatott Szanyi Péter szobron a filmben Szindbádot játszó Latinovits Zoltán látható, a Szindbádra oly jellemző borozgatás közben. A szobrot Krúdy Gyula születésének 135. és halálának 80. évfordulójára készítette a művész.

Szindbád szobor Óbudán    Szindbád szobor Óbudán

Az Esernyős részeként működő Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytér, mely egyébként az egykori Postakocsi étterem helyén nyílt meg 2016 szeptemberében, elnevezésével szintén Krúdy népszerű főhőse előtt tiszteleg. Szindbád története így napjainban sem ér véget: Óbuda kultikus alakja, a szerelem, a vágyak és a lélek nyughatatlan felfedezője a XXI. században a közösségi megújulással és a kisvállalkozói innovációval forr össze a III. kerületben.